Let op de details in huis

Het lijkt misschien maar een klein detail van een woning, maar toch maken goed gekozen plinten een wereld van verschil, zowel binnen als buitenshuis. Plinten bieden veel voordelen. Niet alleen ventileert je huis goed en zorgen ze ervoor dat kleine dieren buiten je huis blijven, maar ze hebben ook een isolerende werking op je woning. Daarnaast beschermen ze je tegen vochtschade en tegen vuil. Tot slotte zijn plinten een mooie afwerking voor elke woning, doordat ze vloer en muur op een stijlvolle manier verbinden.

De noodzaak van plinten

Het plaatsen van plinten is absoluut noodzakelijk. Alleen op deze manier kan je bepaalde structurele elementen verbergen en weerhoud je ongedierte ervan om binnen te komen. Daarnaast helpen plinten ook bij het vasthouden van warmte door een gemiddelde temperatuur onder het huis te handhaven. Door in de winter en de zomer extreme temperaturen te voorkomen, kan je je verwarmings-, en koelingskosten verlagen.  

Ideeen voor plinten

Hieronder vind je enkele plintideeën die je kan gebruiken voor het exterieur. Zo kan je bijvoorbeeld simpele bakstenen of betonblokken gebruiken, maar je kan ook voor luxere materialen gaan. Plinten kunnen, zoals eerder benoemd is, een groot verschil maken qua uitstraling. Kijk dus naar de tonen en het materiaal van de rest van het huis om een passende plint te vinden. Als het gaat om het interieur van het huis heb je ook behoorlijk wat keus. Stem de kleur en het materiaal af op het interieur van het huis, zodat alles ook hier weer een geheel vormt. Dit betekent niet per se dat je voor een onopvallende kleur hoeft te gaan. Een plint is juist een leuk detail wat je extra aandacht kan geven door het een kleurtje te geven. Als je deze tint dan in je interieur terug laat komen, bijvoorbeeld in de kussens, een vaas, of in de kozijnen, worden de plinten een complimenterende factor in je interieur. Je kan ook in een lichte kamer kiezen voor een iets donkerdere plint. Dit kan in veel gevallen een zeer smaakvol effect opleveren. naast de keuze van de kleur moet je ook beslissen hoe breed je de plinten wilt hebben en of ze een bepaald patroon moeten hebben. Voor binnenshuis kan je bijvoorbeeld kiezen voor plinten die je simpelweg op de muur plakt, of je kan gaan voor een kliksysteem. Daarnaast kan je ook plinten creëren met behulp van stucwerk. Denk aan bakstenen en sintel, metalen plinten, blokplinten, vinylplinten, vezelplinten, lattenplinten en houten plinten.