Klaar voor de winter en op naar de lente!

Voordat je de tuin overlaat aan de perikelen van de winter is het belangrijk om Moeder Natuur een handje te helpen. Maak je tuin winterklaar in enkele simpele stappen!

Borders

Laatbloeiende planten lekker hun gang gaan, zodat vogels ervan kunnen profiteren. En het uiterlijk van je tuin natuurlijk ook! Het is wel verstandig om alles wat al afgestorven is te verwijderen.

Gazon

Zorg dat je in het najaar je gras nog één keer goed maait. Veeg bladeren naar je borders en haal takjes weg; een bedekt gazon groeit namelijk minder goed. Voorkom mos door kalk te strooien.

Snoeien

In het najaar zijn er nog geen sneeuwlagen, waardoor takken en bladeren goed zichtbaar zijn. Het ideale moment om te gaan snoeien, dus. Door dit vóór eind december te doen, maak je de minste kans op het aanbrengen van blijvende schade.

Water

Vorst kan je kraan beschadigen; sluit deze daarom ruim op tijd af! Bewaar je sproeiers op een veilige en droge plek in je garage of schuur.

Vogels

Het hele jaar door biedt jouw tuin voldoende natuurlijk voedsel voor vogels in de vorm van insecten maar in de winter hebben ze het moeilijk. Help ze daarom door vetbollen en noten over je tuin te verdelen.

Afval

Wanneer je écht werk maakt van het voorbereiden van je tuin op de winter, stapelt het groenafval zich al gauw op. Daarom is een hiervoor geschikte afvalcontainer huren heel verstandig! Dit betekent dat je het afval niet zelf hoeft af te voeren.

Succes met tuinieren!