Hoe onderhoud je een kloostertafel van eiken?

kloostertafel van eiken

Een kloostertafel van eiken is al eeuwenlang een populaire tafel dankzij zijn sterkte, duurzaamheid en schoonheid. Eiken staat bekend om zijn prominente nerf, wat betekent dat kleine vlekken en deuken er gewoon in opgaan. Maar eiken is poreus en kan dus gemakkelijk vlekken geven, vooral als het geen moderne afwerking heeft zoals een glanzende vernis. Het kan ook droog en gebarsten worden als het niet goed wordt gehydrateerd. Om eiken meubelen te onderhouden, moet je ze beschermen tegen extreme temperatuurschommelingen, vocht, zon en hitte.

kloostertafel van eiken

Lees de onderhoudsinstructies

Aangezien houten eiken tafels die je koopt waarschijnlijk anders zijn behandeld, is het belangrijk om de onderhoudsinstructies van de fabrikant te lezen. Vraag bij aankoop van uw eiken tafel om een ​​folder met onderhoudsinstructies. Als de tafel geen speciale instructies heeft en een lichte, heldere afwerking heeft, volg dan de algemene aanbevelingen voor houtverzorging.

Verlucht nieuwe tafels

Als jouw nieuwe eikenhouten meubel onlangs geolied is (vooral aan de binnen- en achterkant), kan het een sterke geur hebben. Om dit te minimaliseren, laat je alle lades of deuren open om de geur te helpen verdrijven. Misschien wil je de ramen open houden of een luchtreiniger gebruiken. Meubels worden vaak geolied voordat ze worden verpakt en verzonden. Als de geur sterk is, overweeg dan om een ​​kom met zuiveringszout, witte azijn en actieve kool in de buurt van je meubels te plaatsen. Dit kan geuren absorberen.

Schuur en beits de tafel

Als je met onbehandelde eiken tafels werkt, moet je het oppervlak licht schuren. Dit maakt de tafel glad is en zorgt ervoor dat de vlek gelijkmatig wordt aangebracht. Zorg ervoor dat je al het zaagsel stofzuigt of afveegt voordat je gaat vlekken. Breng jouw houtbeits aan met een borstel of een in beits gedrenkte doek. Laat de vlek rusten voordat je een nieuwe laag aanbrengt (als je een donkerdere vlek wilt).

Overweeg het hout te strippen

Als de eikenhouten tafel ernstige vlekken vertoont of als je het uiterlijk van het meubilair wilt veranderen, kun je het hout verwijderen. Je moet bepalen welke beschermende bekledingen zich op het hout bevinden voordat je ze verwijdert. Als het meubilair bijvoorbeeld is bedekt met vernis, moet je vernisafbijtmiddel aanbrengen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Vervolgens kun je de meubels opnieuw vernissen of beitsen. Test de stripper op een kleine onopvallende plek voordat je hem op het hele meubel aanbrengt. Draag handschoenen om jouw handen te beschermen. Je kunt ook oude kleding dragen bij het overspuiten van tafels.