Het aanschaffen en recyclen van hout

Woodstock NL

De wereld wordt steeds duurzamer en dat is maar goed ook. We hebben maar een planeet en moeten daar met ze allen een stuk beter voor gaan zorgen.Dat geldt ook bij houtpanelen of andere houten objecten. Duurzaam houtgebruik begint natuurlijk bij de aanschaf. Je wilt natuurlijk niet dat je hout uit regenwouden gebruikt en hiermee de biodiversiteit nog verder schaad. Verder is het belangrijk om het hout niet te verspillen en duurzaam te gebruiken. Ten slotte moet er ook aandacht gaan naar het recyclen van hout. Je moet het kostbare hout natuurlijk niet zomaar weggooien, zeker niet wanneer dit gewoon hergebruikt kan worden.

Het begint bij de aanschaf

Zoals eerder genoemd wil je dus niet hout van illegale houtkap uit regenwouden. Je kunt dit voorkomen door hout aan te schaffen met een goed keurmerk. Zo voel je je een stuk beter over de aanschaf van nieuwe houtpanelen. Verder zijn er veel houtkap organisaties die de bomen ook weer terug planten. Dit is een bijzonder belangrijk proces voor het creëren van een onuitputtelijke voorraad en het behouden van biodiversiteit. Verder zijn natuurlijk goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijk vervoer iets om op te letten. Bomen kunnen nog zo klimaatneutraal zijn, maar als ze constant over gevlogen worden is dat niet erg voordelig.

Gebruik en hergebruik van hout

De aanschaf goed regelen is dus een belangrijk begin, maar hier houd het natuurlijk niet bij op. Van nature gaat hout erg lang mee waardoor het gebruik van hout automatisch al een stuk duurzamer is. Wanneer je dan uiteindelijk toch houtafval hebt, bijvoorbeeld bij bouw of sloop werk is het van belang om hout te recyclen. Door dit houtafval gescheiden in te leveren worden er namelijk nieuwe materialen van gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan spaanplaten of zelfs als brandstof voor energiecentrales. Het maakt niet uit of het hout wel of niet onbehandeld is, zelfs metaal als schroeven of stukjes glas kunnen eruit worden gefilterd tijdens het recycle proces.