Groen dak, groen leven

In moderne woonwijken bestaat het aangezicht bijna alleen nog maar uit stenen en beton. Dit houdt de kosten voor de ontwikkelaar laag en is simpel doch functioneel. Deze stenen jungle brengt nadelen met zich mee, al dit cement zorgt voor een verminderde afwatering en weinig groen.

Sedum

Hier komen sedummatten ten tonele. Dit zijn water absorberende plakken begroeit met sedumplantjes. Deze plakken worden op het dak aangelegd. Deze plantjes worden in het Nederlands ook wel vetkruid genoemd en behoort tot de familie van vetplanten. Sedum staat het liefst in de zon, maar schaduw of halfschaduw kan zeker geen kwaad. Dit wintervaste en groenblijvend plantje trekt in de zomer vlinders en bijen aan door zijn prachtige en kleurrijke bloemen.

Wateropvang

Wat deze planten zo geschikt maakt voor dakbedekking is de water opvangende werking van zowel de matten als het sedumplantje zelf. Doordat sedum een vetplant is, kan het overdag zeer veel water vasthouden. Daarnaast kunnen de matten zo veel water opnemen dat een bekleedde vierkante meter tot wel 120 kilogram kan wegen. Hier moet natuurlijk wel rekening mee worden gehouden bij de aanleg, maar vrijwel alle nieuwbouwhuizen kunnen dit gewicht gemakkelijk dragen. Op een dak van een aantal vierkante meter wordt dus een aanzienlijke hoeveelheid water vastgehouden. Dit ontlast het riool, verbetert de afwatering van regenwater en vermindert de kans op overstromingen.

Nog meer voordelen

De sedummatten hebben nog meer voordelen. Het sedum is ook bestand tegen uitdroging. Bij perioden van droogte hoeft u zich dus geen zorgen te maken dat het plantje uitdroogt. Daarnaast zorgen de prachtige bloemen van sedum ervoor dat de biodiversiteit van uw tuin verhoogd wordt. De bloemen trekken vlinders en bijen aan, deze trekken op hun beurt weer vogels aan. Ten slotte werken de matten ook nog eens warmt regulerend en geluidsisolerend. In de zomer kan het binnen tot wel 6 graden koeler zijn en in de winter houdt het dak juist warmte vast. Door al deze kenmerken zijn sedummatten zeer aantrekkelijk voor uw dak. Niet alleen wordt de afwatering verbeterd, u krijgt er ook nog eens een prachtig en bloemrijk dak voor terug.